Gospodyni nr 4/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Sałatka dyniowo-śliwkowa Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 słoiczek marynowanej dyni (do kupienia w sklepach lub własnoręcznie zamarynowana) 
  • ok. 1/3 kg śliwek węgierek 
  • 2 cytryny 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kardamon 
  • ewentualnie garść rodzynek. 
 

Wykonanie:

Śliwki po usunięciu pestek kroimy na „piorka”, czyli ćwiartki z ćwiartki, płuczemy i dobrze osuszamy. W misce mieszamy śliwki z odcedzoną dynią. Sok z cytryny łączymy z cukrem pudrem i przyprawami. Tak przygotowanym cytrynowym sosem zalewamy śliwki z dynią. Sałatkę mocno chłodzimy przed podaniem. Może ona być deserem, przekąską lub dodatkiem do dań mięsnych.